14 Eylül 2016 Çarşamba

Tuvalet Eğitimi

Sıkça sorulan sorular arasında olan tuvalet eğitimi hakkında şimdi sizlere birkaç önemli husustan bahsedeceğim. İlk olarak tuvalet eğitimi için çocuğunuz hazır mı ? Bunu nasıl bilebiliriz? Çocuk kas kontrolünü sağlayabildiği zaman tuvalet eğitimi için hazırdır. Her çocuk tuvalet eğitimi için aynı zaman diliminde hazır olmayabilir fakat yeterli düzeyde kas kontrolü 2-3 yaşlarında sağlanır. 
Her zaman söylediğim gibi derin bir anlayış ve sabır gerekir bu dönemde. Tuvalet eğitimine başlayacağınız zaman artık bezi bırakmanız gerektiğini çocuğa anlatarak başlamalısınız. Kuracağınız cümleler ile çocuğunuzu tuvalet eğitimi fikrine alıştırmış olursunuz. 
Kullanacağı lazımlığı birlikte seçebilirsiniz. Bazı çocuklar tuvaletten veya sifon sesinden korkabiliyor bu korkuyu yenmesi için istediği zaman tuvalete girebilmesine veya lazımlığı kullanmasına izin vermelisiniz. Lazımlığa veya tuvalete oturduğunda ağlarsa hemen kaldırmalısınız. Çocuğun isteği dışında lazımlığa oturtmak her zaman yanlıştır. Zorla oturtulan çocuklar ilerleyen zamanlarda tuvaleti reddedebilirler. 
Yatmadan önce çocuğa çok sulu gıdalar vermemelisiniz  ve uyumadan önce tuvalet ihtiyacını gidermiş olmasına dikkat etmelisiniz ayrıca gece belirli aralıklarla kaldırıp tuvalete götürmelisiniz. 
Bazen çocuğunuz altına kaçıracaktır böyle durumlarda kızmayın ve ayıplamayın.
Tuvalet eğitiminde en büyük ödül aferindir. Çocuğa aferin demek için tüm görevi yerine getirmesi beklenmemelidir. Örneğin tuvalete gidip pantolonunu çıkarmış olması da övülmelidir. Memnuniyetinizi bir gülücük, sarılma  veya küçük bir ödül ile gösterebilirsiniz.


Psikolog Büşra Tonyalı