25 Temmuz 2016 Pazartesi

Çocuğum yemek yemiyor..

Yemek yeme çocuğun kendi kendini yönetebilmesi yolunda attığı önemli adımlardan biridir. Çocuğun yemeği tek başına yemesi onun özerk olabilmesi ve kendi kendini yönetebilir duruma gelmesi için zorunludur. Yemek yeme çocuğun dünyasında önemli bir yer tutar. Fakat anneler yemeğin dökülmesi olasılığından dolayı bu durumu engellemektedirler. Sık sık karşılaştığımız bu durum ise çocukların tek başına yemek yeme isteğini engelleyebilmektedir.
            Zor yemek yedikleri evrede, öncelikle bu zorluğun nedenleri bulunmalıdır. Zorla yemek yedirmek çocuğun olumsuz tavır takınmasına sebep olur. İştahı yerinde de olsa istemediği şeyin yapılmasının hoşnutsuzluğu oluşur. Çocuğun tabağına gereğinden fazla yemek konulması da oluşacak olumsuzluğu tetikler. Çocuğun yemeği reddetmesinin sebebi, annenin çok uğraşmasındandır. Ayrıca çocuğun bir lokma yemesi için seferber olan ailelerde çocuk dikkati üstüne çekmeyi başarır.
            “Peki çocuğumun yemek yemesi için neler yapmalıyım ?” diye sorarsanız sizlere birkaç tavsiyem olacak.
  • Çocuğunuza istediği yemeği istediği miktarda vermeniz gerekiyor. Doymazsa tekrar isteyebilmeli.
  • Çocuğun yemek yediği ortamı eğer imkan varsa, neşeli ve hoş bir hale getirin. Yemeğin sunumu çocuğun dikkatini çekecek şekilde olabilir. Yapılan yemeklerin bir surat şeklinde sunum edilmesi çocukların dikkatini oldukça fazla çekiyor.
  • Yemeğe oturmadan önce elini yıkaması psikolojik olarak hazırlık yapması onun yemek yeme isteğini uyandırır.
  • Bazı zamanlar yalnız bazen de yardımla yemek isteyecektir. Tek yemesine fırsat veriniz.
  • Çocuğun gözlemleyerek yanlış yemek yeme alışkanlığını ortadan kaldırabilmesi ve ailenin bir üyesi olduğu duygusunu hissedebilmesi için 4 yaşlarında aile ile birlikte yemek yemeğe başlamalıdır.
  • Zorluk çıkardığı zaman uygulanacak en iyi yöntem, çocuk yemediği zaman ona ilgi göstermemektir. ( İlgi göstermemekten kastettiğim üzerine düşmeyin ve ısrar etmeyin.)
  • Ve benim üzerinde en çok durduğum hatta yemek yeme konusunda kilit olduğunu düşündüğüm madde, çocuk tabağına konulan yemeği yemiyorsa çocuğa alternatif olarak başka bir şey verilmemelidir. ( Tutarlı olmak gerekir.)
  • Rüşvetten kaçınılmalıdır. Eğer yemeğini yersen sana oyuncak alacağım gibi sözler vermeyin.


                 Unutmayın çocuğunuz açlıktan zarar görmez ve sonunda acıkacaktır…


Psikolog Büşra Tonyalı